Wat is het verschil tussen
perzikpit & perziksteen?

Graag willen we wat meer uitleg geven over veelvoorkomende misverstanden en onduidelijkheden rondom de benaming en het gebruik van de perziksteen. Zo krijgen we vaak de vraag waarom we het de perziksteen noemen terwijl men denkt dat het de pit is. Zijn onze producten giftig voor honden of katten? Hoe het kan dat er minder tot geen onkruidgroei ontstaat tussen de perzikstenen aangezien onkruid van boven komt? Op al deze vraagstukken geven wij antwoord op deze pagina.

Onderaan deze pagina hebben we de weg gevisualiseerd die de perzik, de perzikpit en de perziksteen afleggen en welke doeleinden er zoal voor bestaan.

Het ontstaan van de perziksteen
Wat zijn de eigenschappen zijn van de perziksteen, waar komen deze vandaan en waarom is deze uitermate geschikt in de tuin? Om dit te begrijpen is het van belang te begrijpen hoe de perzik zich voortplant. Een Voortplanting zonder menselijke invloeden. Zoals de natuur het dus bedacht heeft.

De groei
Gedurende een periode groeit aan de perzikboom een perzikvrucht. Al naar gelang het ras laat de perzikboom haar vrucht vallen ergens tussen juli (vroeg ras) tot eind oktober (laat ras). De vrucht valt op de grond, een harde bodem. Deze kan worden opgegeten door insecten en dieren of verrotten/composteren door de natuur. Uiteindelijk blijft alleen de “pit” over.

Het misverstand
De “perzikpit” zoals dat in de volksmond genoemd wordt is niet per definitie de “pit”. Het is de hardhoutachtige kern van de perzik. De perzik is een steenvrucht, zodoende wordt deze hardhoutachtige kern ook wel de “steen” genoemd. In het Engels ook wel de ‘’Peach stone’’.

Vitale functie 
De “steen” die na het composteren van het fruit achterblijft heeft een vitale functie. Deze mag absoluut geen wind en water doorlaten. Maar ook niet rotten of schimmelen. En hij moet isoleren tegen warmte en kou. De “steen” wilt niet wegwaaien of wegspoelen en is dus zwaarder dan water. Immers de plek waar hij is neergekomen vormt een goede bodem voor een nieuwe perzikboom om te groeien. Dus de functie van deze “steen” is het beschermen van de amandel die er binnen in zit (om zo de voortplanting een hogere slagingskans te geven). Deze amandel is dus wel de pit. Deze is vruchtbaar en kan uitgroeien tot een nieuwe perzikboom.

Van pit tot boom
Met nadruk op kan, want dat is zo makkelijk nog niet. De “steen” blijft achter op een harde bodem. Door natuurlijke invloeden moet deze zijn weg vinden de aarde in. De aarde wordt vochtig of nat, wellicht door dieren of andere invloeden wordt deze “steen” de bodem ingedrukt. En als hij dit allemaal overleefd heeft en in de bodem zit, dan gaat het “pitje” zijn werk doen en drukt hij de “steen” van binnenuit open om zo te kunnen uitgroeien tot een perzikboom.

De wonderbaarlijke eigenschappen van de perziksteen: 100% puur natuur
Het is de beschermende werking van de “steen” waar dit product zijn bijzondere eigenschappen vandaan haalt. De lange levensduur, het isoleren, zwaarder zijn dan water en het niet weg waaien.
Mede door de lange levensduur en de eigenschap om in de open lucht niet te verrotten en te schimmelen is de perziksteen zeer onderhoudsarm. We horen vaak ‘’onkruid komt van boven’’. En dat kan inderdaad kloppen. Maar ook onkruid heeft een voedingsbodem nodig. Grind vormt mineraalstoffen wat een zeer goede voeding is voor alg en onkruid. Boomschors en houtsnippers vergaan en vormen in dit proces een humus laag die perfect is voor onkruid. De perziksteen doet dit beide niet. Combineer de perziksteen met een goed waterdoorlatend gronddoek en onderhoudsarmer wordt het niet.

Dieren
Wat betreft giftigheid van onze producten hoeft u zich geen zorgen te maken. Onze producten zijn niet schadelijk voor honden of katten. Het is natuurlijk verstandig om uw huisdier geen perzikstenen, abrikozenstenen of andere producten op te laten eten aangezien het moeilijk te verteren is. Het is niet bedoeld om te eten.

Additionele informatie
Er valt nog veel meer over te vertellen, bijvoorbeeld over CO2 reductie en opslag, gebruik in allerlei verschillende toepassingen en de voordelen als ondergrond voor zonnepanelen. Bekijk de website voor meer gerichte informatie over de verschillende toepassingen.

De Nocciolo producten

in een Notendop

 

 

De perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten van Nocciolo zijn uitermate geschikt als bodembedekker en halfverharding. Het zijn 100% natuurlijke producten die afkomstig zijn van de fruit- en nootverwerkende industrie. In tegenstelling tot de andere bodembedekkers zoals boomschors, houtsnippers en cacaodoppen hebben de Nocciolo producten een levensduur die gelijk staat aan die van grind. Het is een zeer goed alternatief voor bestrating in bijvoorbeeld opritten, tuinpaden en terrassen. Ze vormen een perfecte basis voor een goed waterdoorlatende tuin. Onze producten kunnen daarnaast toegepast worden in borders, plantenbakken, als spatranden om uw woning, als vijverrand, dakbedekking op platte daken en in schuttingen als erfscheiding. We adviseren al onze producten op een laagdikte van 3 a 3,5 cm te leggen.

de huidige levensloop van de perzik, de perzikpit en de perziksteen

Zowel de pit als de steen wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Nocciolo’s toepassingen zijn met name bodembedekking & half verharding, dakbedekking en het verwerken in schuttingen.

pakket groot

Bestel nu
het Nocciolo
proefpakket

Wilt u alvast een beeld krijgen van onze producten? bestel dan het Nocciolo Samplepakket!

inclusief kortingscode t.w.v. 7,95 op uw volgende bestelling

een samplepakket bestaat uit:

  • Perziksteen mix - halve stenen
  • Perziksteen shell - Gebroken stenen
  • Perziksteen heel - Hele stenen
  • Abrikozenpitten
  • Hazelnootdoppen
bestellen € 7,95